Týden voleb je tu a k tomu Krátké komentáře za září 2018

Vážení přátelé, volby vypuknou o víkendu. V současné době jsem se snažil publikovat své postoje k různým problémům. Osobně nyní nemohu udělat o mnoho víc, než uveřejnit během zbývajícího týdne ještě pár myšlenek, oslovit ještě ty, co jsem snad neoslovil.

Ale pokud jsme Vás zaujal, zvažte, co můžete třeba udělat vy osobně. Nechci, aby se někdo předřel agitací. Ale i pár drobností může napomoct k poměrně raketovému růstu hlasů – oslovte rodinu, přátele, známé. Nasdílejte můj web nebo facebook e-mailem, po facebooku, jinými kontakty. Obešlete své facebookové přátele pozvánkou na můj facebook. Apod.

I málo může znamenat mnoho. Mám na Facebooku nějakých 78 fanoušků, ne všichni mohou volit v Kroměříži. Pokud každý z nich přesvědčí dva Kroměřížáky, je to 156 hlasů. Pokud každý čtyři, je to 312 hlasů. Už tyto počty mohou rozhodnout o zvolení či nezvolení. Samozřejmě, někdo přesvědčí jen jednoho a bude to velký úspěch, jiný třeba přesvědčí osm. Nevím. Je to boj a nejsme bez šancí.

K tomu přidávám souhrn FB komentářů za měsíc září.

Podpořte KSČM na Kroměřížsku

4. září – Když budete mít zájem, podpořte i stránku naší okresní stranické organizace na https://www.facebook.com/KSCMkromerizsko/

ANO – opozice i neopozice

9. září – Tak k našim poštovním schránkám dorazil leták hnutí ANO. ANO se v něm prezentuje jako opoziční strana v zastupitelstvu Kroměříže – trošku paradox, vzhledem k tomu, že bylo signatářem koaliční smlouvy – mírné pochopení tomu dává jen podivný rozklad kroměřížského ANO.

Také v něm kritizuje nedostatek investic – byť je to lehce pokrytecké, když ANO zplodilo současné vedení města, tak je pravdivé. O něco menší města jako Vsetín nebo Hradiště investují o něco více.

Jenže ANO hovoří jen o dvou věcech, do kterých chce investovat – víceúčelová sportovní hala a chytrá doprava. Nic proti těmto investicím, jsou potřeba, ale jsou samozřejmě potřeba i další (ne všechny lze stihnout v jednom volebním období, ale je nutné je připravovat):

  • již zmiňovaný druhý most
  • zateplení některých budov a další opatření, vedoucí k energetickým úsporám
  • výstavba obecních bytů
  • vybavenost místních částí
  • parkovací místa
  • další zlepšení bezbariérovosti

A jako základ pro další investice je nutno konečně dopracovat územní plán, který jako jediné město v kraji dosud nemáme…

Pravice je katastrofa

10. září – Jeden z největších vědců na světě, který ovlivnil vývoj počítačů – ač sám jazykovědec – popisuje, k jaké katastrofě vede planetu nejen americká pravice… http://a2larm.cz/2018/09/trump-naprosta-katastrofa/

Sliby se slibují, blázni se radují

11. září – Sliby se slibují, blázni se radují. Zatímco ČSSD potichoučku druhý most přes Moravu z programu vynechalo*, objevuje se toto téma u lidovců, ANO a Volby pro Kroměříž. Paradoxní je to díky tomu, že lídr ČSSD Holík zdůvodňoval nesplnění slibu o mostu tím, že o tom koaliční partneři (což byli právě lidovci a ANO) nechtěli ani slyšet. Dávají tedy nyní ANO a lidovci pokrytecký slib, který mohli naplnit už dávno, nebo Holík nemluví pravdu? Nebo byli blokátorem mostu odpadlíci z ANO, nyní Nezávislí (jejich postoj mi nyní není znám)?

Myslím si, že pravda je jednoduchá – do pádu lávky most moc nikoho nezajímal. Pád lávky znamenal probrání se některých politiků, že most je potřeba. Ovšem byli lidé, kteří to věděli a trvali na tom už dávno…

*Poznámka z 1.10.: Tak jsem most v programu ČSSD momentálně opět objevil. Nevím, zda jsem ho přehlédl nebo byl doplněn následně.

Budova na Hanáckém náměstí

12. září – Stojí a chátrá. Nicméně dobře si vzpomínám, jak lidovec Motyčka před čtyřmi lety chodil a vykládal, jak je potřeba tam vybudovat komunitní centrum. Motyčka se stal místostarostou a měl tak možnost předvést, jak problém vyřeší. A za čtyři roky nezvládl vyřešit vůbec nic. Přitom čím déle bude budova chátrat, tím víc bude její případná oprava stát. Proto by se řešení nemělo příliš odkládat, ať už bude takové či makové.

https://www.mesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/kromeriz-dotaci-na-opravu-domu-na-hanackem-namesti-nedostala/

Nyní lidovci prezentují jako součást svého volebního programu, že v budově bývalé vojenské správy (roh Havlíčkovy a Velehradské) vybudují startovací byty. Věříte jim?

Odpady – funguje nám odvoz?

Odpady

16. září – Tato fotografie není z Kroměříže, i když ještě nedávno by nebyl problém takovou fotografii v Kroměříži pořídit. Teď před volbami se nám Biopas a Město snaží, ale v prvním pololetí letošního roku jsem se setkával s přeplněnými kontejnery celkem pravidelně. Co je nejhorší, byly to většinou kontejnery na tříděný odpad, což lidi od třídění pochopitelně demotivuje. A co mám informace, nebyl jsem jediný.

Ano, chápu, že v současné době se kdekdo potýká s nedostatkem zaměstnanců, Biopas nevyjímaje, a nelze tak kontejnery vyvážet příliš často. Přesto si myslím, že naši popeláři sami dobře vidí, kde bývají kontejnery přeplněné, a v takových lokalitách mohou třeba přidat nějaký ten kontejner navíc.

Věnujme třídění odpadu velkou pozornost. Nechceme mít ani z Kroměříže, ani z planety smetiště…

Europoslankyně Konečná na Kroměřížsku

Kateřina Konečná17. září – Zavítala k nám vzácná návštěva až z europarlamentu, tak jsme jí museli ukázat, s jakou tvrdou prací je náš kraj spojen…  Proto jsme navštívili košíkářské muzeum v Morkovicích.

Příslušnost k politické straně není odborná kvalifikace

19. září – Politické trafiky jsou něčím, co už téměř v Kroměříži ani nevnímáme. Jsou něčím tak běžným, že si těžko uvědomujeme i to, že bychom měli přemýšlet, zda opravdu je Franta Vomáčka na tu funkci natolik vhodný nebo jen byl loajální ke své vlastní straně a strana ho za to odměnila.

Ilustrativní bude prohlédnout si seznam městských organizací – Město Kroměříž vlastní, založilo či zřizuje tyto organizace:

  • BIOPAS, spol. s r. o. (účast Kroměříže 50 %)
  • Kroměřížské technické služby, s. r. o. (účast Kroměříže 100 %)
  • VAK Kroměříž, a. s. (Kroměříž vlastníkem části akcií)
  • Sportovní zařízení města Kroměříže, příspěvková organizace
  • Dům kultury v Kroměříži, příspěvková organizace
  • Knihovna Kroměřížska, příspěvková organizace
  • Sociální služby města Kroměříže, příspěvková organizace
  • 6x základní škola
  • 10x mateřská škola
  • Středisko pro volný čas dětí a mládeže Šipka, příspěvková
    organizace
  • Pečovatelská služba města Kroměříže, o.p.s.
  • Kroměřížská rozvojová kancelář, o.p.s.

Schválně, kolik z Vás, co jste si přečetli tento seznam, si nevzpomnělo ani na jednoho politika, co by v těchto organizacích působil na nepolitickém odborném řídícím pracovním místě? Nebo aspoň na městském úřadě? Asi někoho napadl každý.
Abych náhodou nekřivdil, musím říct, že některé politiky v těchto funkcích považuji za skutečné odborníky, které by nějaká politická angažovanost neměla omezovat v jejich dobré práci.
Na druhou stranu vidím i osoby, o jejichž odbornosti pro funkce, které dělají, mám značné pochybnosti. A spíš za jejich nominací opravdu spíše tuším politiku.
Za nezbytný úkol nového vedení města považuji prověřit, zda tito funkcionáři jsou opravdu na svém místě. A neodborníky-politické trafikanty přesunout na pracovní pozice, které jejich odbornosti a zkušenosti opravdu odpovídají.
Máte s těmito lidmi své zkušenosti? Kdyžtak klidně napište.

Slibovat je skvělé

25. září

  • „Zavedeme MHD zdarma“
  • „Startovací byty pro mladé“
  • „Druhý most přes řeku Moravu“
  • „Chytré technologie pro naše město“
  • „Více parkovacích míst v Kroměříži“

Krásná hesla, ovšem vzhledem k tomu, že jejich autoři tvoří nebo velkou část volebního období tvořili součást vedení města (první tři se objevují na materiálech lidovců, další dvě u ANO), je namístě se ptát – co pro ně tyto strany doteď udělaly? VŮBEC NIC.
Ovšem nejoriginálnější bilboard má nepochybně pan Holík z ČSSD. Říká v něm „Opravíme sportoviště“. Je krásné, když se někdo zaváže, že konečně bude dělat to, co má již 7 let jako ředitel kroměřížských sportovišť v popisu práce…

Koho dalšího mohu osobně doporučit

Kollár, Hajda, Chalupa, Buličková, Píža26. září – Protože jsem na této stránce asi často kritický (ale taková už politika je), chtěl bych zde napsat taky něco hezkého. Proto bych zde chtěl jmenovitě podpořit několik kandidátů za KSČM, které dobře znám a mohu za ně ručit, klidně třeba vlastní krví. Tím nechci snižovat ostatní kandidáty, ale pouze vypíchnout své osobní preference. Kdybych tady dal slohovku o 27 kandidátech, stejně by to asi nikdo nečetl.
6. na kandidátce je Vilda Kollár, výborný chlap, dovede se rychle zorientovat, Slovák, který Vám pomůže i víc, než po něm sami chcete.
Osmička je Rosťa Hajda, člověk, kterého znám pár let, ale jako bych ho znal roky. Starostlivý otec, pracovitý člověk, výborný muzikant, co chce člověk víc.
Devítka je Jarda Chalupa. Člověk z bankovního prostředí, kterému neuteče ani koruna. Spoustu času věnuje starosti o rodinu.
Na 10. místě Jarka Buličková. Domluvíte se, že společně něco uděláte, a ona udělá většinu už před Vámi.
Na 11. místě Martin Píža. Bývalý vyučující rekvalifikací pro nezaměstnané a bývalý předseda TJ SLAVIA. Jako předseda měl mnohem víc práce než současné vedení (ve kterém působím i já) a obstál lépe než mnozí jeho předchůdci.

KSČM chce nepromlčitelnost privatizačních zločinů, Babiš je proti

24. září – Proč to Babiš asi nechce? Asi má někdo sám máslo na hlavě… https://www.lidovky.cz/domov/navrh-kscm-o-nepromlcitelnosti-u-trestnych-cinu-pri-privatizaci-asi-neprojde.A161203_094558_ln_domov_ele

Nová sportovní hala – ano či ne?

30. září – Některé strany prezentují v těchto volbách jako jeden ze svých hlavních cílů vybudování nové sportovní haly v Kroměříži. Myslím si, že jako člen vedení TJ SLAVIA, což je jedna z největších sportovních organizací v Kroměříži, mám k tomuto též co říct.
Rozhodně se nestavím proti, ALE má to další souvislosti. Současná tělocvična na Kotojedské ulici http://slavia-km.cz/sportoviste/ je z roku 1963, má už tedy něco za sebou. Zároveň vím, že ne všechny oddíly jsou v této tělocvičně spokojené, např. stolní tenisté vyjadřovali různé výhrady. I pro diváky v době slavné éry kroměřížského basketbalu nebylo mnoho prostoru. Nicméně v současné době také vidím problémy, které z mého pohledu mají větší investiční prioritu – dobudování druhého mostu a celkově řešení dopravy ve městě či budování obecních bytů. Každopádně by bylo vhodné zmapovat podmínky jednotlivých oddílů a jak se liší od jejich ideálních představ a případné zjištěné problémy bezodkladně řešit.

Lidovecký program – to si teda „počtete“

Lidovecký programA ještě o jedno se dnes podělím, už můj tatínek říkával, že lidovci nemají žádný program, aby mohli být v koalici s kýmkoliv. A skutečně, já zatím viděl jen hesla na sloupech, program na jejich webu fakt nenacházím…