Nepříliš chytrá karanténa

Zejména po počátečním šoku po vypuknutí koronakrize v ČR začli vládní politici mluvit o chytré karanténě. Mělo jít o systém, který rychle nalezne potenciálně nakažené a pošle je do izolace. Cílem mělo být omezení nutnosti plošných opatření.

Postupně vyšlo najevo několik šokujících skutečností, např. že hygienické stanice mají problém s používáním počítačů. V mezičase se objevovaly projekty jako třeba eRouška. Politici postupně počet svých zmínek o chytré karanténě spíše utlumovali. A dobře zřejmě udělali. Říkat něco o chytré karanténě v době, kdy zatížení zdravotního systému rekordně roste, nezní zrovna chytře. Vždyť i Babišovým novinám nezbylo než konstatovat, že lidé si nemyslí, že by nějaká chytrá karanténa fungovala. Přesto na stránkách ministerstva zdravotnictví najdeme, že nějaká chytrá karanténa běží. Měli bychom se ptát, kde jsou výsledky chytré karantény, proč nezafungovala.

Nakažených přibývá a tak přijímáme stále nová opatření. Většinou mizerně vysvětlená. I když pan ministr zdravotnictví Prymula (ha, člověk si musí dát pozor, aby kromě funkce uvedl příjmení, mohlo by dojít k záměně) slíbil, že vysvětlování zlepší. Jak má zlepšit komunikaci, si však šel nechat vysvětlit od Faltýnkových kumpánů, kam jinam než do hospody. Ano, do hospody, kam ostatním v zemi vstup zakázal. Což ho stálo křeslo ministra. Logicky, protože nahrál všem popíračům koronaviru.

Poslední opatření nám zakázalo noční vycházky. Prý aby lidi nechodili na noční alkopárty, kde by se mohl koronavirus šířit. No, moc nevěřím, že by to nějaké párty zabránilo. Prostě se pojede do 5 do rána a kdo nevydrží, prospí se na kanapi. Nebo na studené zemi a oslabí tak organismus.

Pořád nechápu, proč jsme se aspoň částečně nepoučili od Číny, která má zkušenosti s několika velkými epidemiemi. Ta oblasti s vysokou mírou výskytu uzavřela. U nás se uzavřelo jen Litovelsko a pak možná nějaké vesničky. Asi je Čína moc nedemokratická, abychom si odtamtud něco vzali. Za to nutit lidi žijící osaměle být sami doma v malém bytě je asi demokratičtější než uzavřít určitou oblast a tam nechat lidi volně se pohybovat. Teď už je ovšem pravděpodobně na jakékoliv rozumné řešení pozdě a zbývají jen ta drastická.

No, závěrem snad jen přání dobrého zdraví. Budeme ho zřejmě potřebovat.