Chcete, aby náš stát byl řízen jako Babišova firma?

Andrej Babiš rád opakuje, že chce řídit stát jako firmu. Co si vzít z tohoto hesla?

Zkusme se podívat na Babišovu asi nejznámější firmu, Čapí hnízdo. Pomiňme, že Čapí hnízdo vlastně není Babišovo, ale jen patří do holdingu. A taky, že vlastně patří někam do svěřeneckého fondu, který dle našeho právního řádu není nikým vlastněn, i když jej přes své lidi řídí Babiš a zisk jde také jemu.

Podívejme se, za jaké ceny bychom nakupovali, kdyby Babiš řídil stát jako Čapí hnízdo a ceny v našich obchodech a stravovacích zařízeních by byly obdobné Čapímu hnízdu.

Dobrá, máte žízeň? Nejlevněji ji uhasíte třetinkou mattonky za 45 Kč. Za stejnou cenu dostanete i neperlivý rajec, což je nejobyčejnější balená voda. Složila vás ta cena a potřebujete si dát kafé na probrání? Není problém, stojí jen o 5 korun více než ta mattonka. Tedy to nejlevnější. Nejdražší kafé stojí bez pěti korun stovku. Milovníci čaje musí vytáhnout minimálně 55 Kč. Mají vaše děti rády džus – též 55 korun, za dvě deci.

Máte po těch cenách chuť na něco ostřejšího? Tak nejlevnější panák je fernet za 60. Nejdražší panák není až tak drahý. Jen 450 Kč. Půllitr točeného piva? Výběr nic moc, leda plzeň za 60. Třetinku lahvového birella koupíte o pět korun levněji.

Dostali jste hlad – tak snad jen telegraficky: nejlevnější studený předkrm za 149, nejlevnější „malý pokrm“ 225, polévka od 85, „domácí pokrmy“ minimálně 260, hlavní jídlo od 320 a dezert alespoň 50 korun. Ovšem ve víkendovém menu mají dokonce i gulášovku za pouhých 65 korun a hlavní jídlo za pouhých 289.

Největší lahůdka je ovšem vinný lístek. Najít na něm nejlevnější víno za pouhých 450 korun (0,75 l) zabere chvíli času, nabídka je skutečně široká. A nejdražší? No, hádejte. Když jsem nechal hádat své přátele, nikdo tak vysokou cenu netipoval. Malá nápověda pro znalce – jde o Petrus, Pommerol Grand Vin. Dobrá, já vám to tedy řeknu. Cena tohoto jistě úžasného vína v objemu tři čtvrtě litru je padesát osm tisíc čtyři sta padesát korun českých. Ano, zaměstnanec s minimální mzdou by si na toto víno vydělal za minimálně pět měsíců, kdyby ovšem při tom nežral.

Tak řídí Babiš své firmy. Nic pro normálního člověka, takže není důvod chtít, aby jako svou firmu řídil náš stát.

Co je ovšem nejsmutnější, Čapí hnízdo je vybudováno z dotací. Zábavní park pro zbohatlíky z daní lidí, z nichž většina má průměrné a podprůměrné příjmy. Skvělé, ne? Jste rádi, že jste přispěli?

No nic, nezbývá, než alespoň hledat to pozitivní. Když to bylo pro Babiše výhodné, předal svoji firmu do jiných rukou. Doufejme, že tak brzy učiní i s naším státem. A pak se jen musíme snažit, aby se náš stát do Babišových rukou již nemohl vrátit.