Thunbergová a známky rozpadu levice

Projev ekologické aktivistky Grety se stal asi známým. Já ho ovšem neviděl. Ani necítím potřebu ho vidět. O stavu planety a jejím ohrožení toho mám nastudováno poměrně dost. Hlavní poselství, tedy že politici dělají málo, jsem si vyčetl z novinových titulků. Co víc člověk potřebuje?

Daleko zajímavější je sledovat reakce na Gretu. A to zejména od levicových politiků v prostoru někdejšího Československa. Člověk by čekal, že levice bude za ochranou přírody stát, vždyť i Marx psal o vykořisťování přírody člověkem. Ale hleďme, mnoho jich Gretu zkritizovalo. Tak například jeden takový z někdejší země České mluví o „gretenismu“ a na každý ekologické argument odpovídá „Greta“, i když to s ní nijak nesouvisí.

Jiná politička z někdejší země Moravskoslezské prohlašuje, jak je ráda, že se o životním prostředí mluví, ale Grety je jí líto. Greta prý slouží jako maskot a možná jsou v pozadí jejího tažení jiné pohnutky. A dodává, že jen odstraněním kapitalismu lze bojovat proti klimatické změně.

Tento názor o odstranění kapitalismu sdílí i politik ze země Slovenské, který je ke Gretě nejkritičtější. Gretě se podle něj směje celý svět a Greta je čistý fail. A prý dokonce zná stovky lidí, co by položili život za ochranu přírody, ale při slově Greta dostanou vyrážky a nejradši by v prvním lese mrskli PET flašku do potoka.

Cítíte tu absurditu takových vyjádření? Zkusme je přenést na jiné téma. Třeba migrace. Má odpůrce relativně umírněné i odpůrce hodně extrémní. A řekl by snad takový Fiala nebo Klaus, že když vidí Vandase nebo Konvičku, má chuť jít objímat migranty a místo Pražského hradu by nejradši postavil mešitu? Asi těžko! A proč ne? No, holt proto, že nejsou pitomci a že asi tuší, že tímhle by si nepomohli.

Proberme si, zda si Greta takovou kritiku opravdu zaslouží. Jedna část kritiky se točí kolem toho, že je šestnáctiletá holka a že by měla sedět ve škole. No, to je zřejmě kritika lidí, kteří si myslí, že věk je nějaká zásluha, která dává právo vyjadřovat se k problémům. Jako středoškolský učitel jsem poznal mnoho Gretiných vrstevníků, jejichž jediným zájmem je co nejvíce odfláknout školu. Ne proto, aby bojovali za klima, ale aby hráli počítačové hry nebo čuměli do sociálních sítí na mobilu. Že Greta o něco usiluje, mi přijde ještě sympatické.

Další část kritiky se točí kolem toho, jak Greta věci dělá. Prý výroba její jachty měla velkou uhlíkovou stopu. OK, kdyby letěla soukromým tryskáčem jako mnoho politiků, nejspíš by tolik kritiky nesklidila. Nebo by nejspíš ten Atlantik měla přeplavat. Že jí někdo neporadil něco lepšího před plavbou. Pak prý její projev byl trapný. Inu, pamatuji si na nějaký svůj projev v cca 20 letech. Sám jsem cítil, že stojí za starou bačkoru. A to jsem nemluvil před OSN. Že se projev nepodařil autistické šestnáctce – to se asi stane, ale proč by ji nekritizovali lidé, kteří si zaplatili tucty rétorických školení.

Že je Greta něčí maskot? A to řeknete bez toho, abyste řekli čí? Obviňovat je snadné, podložit to důkazy je horší. A že nám nesdělila, že v kapitalismu nelze klimatický problém řešit? No jo, a zastávala se snad Greta kapitalismu? Nebo snad kritizovala socialismus či komunismus? Nic takového mi není známo. Ale kritizovala světové politiky, kteří jsou většinou prokapitalističtí, že pro záchranu světa dělají málo.

Shrnuto – Greta možná není nejlepší bojovník za záchranu klimatu. Možná jsou lepší bojovníci, kteří mají větší životní zkušenost, vyšší vzdělání, lepší rétorické schopnosti, na konference si najdou ještě ekologičtější dopravu než jachtu na vítr a jsou schopni více kritizovat podíl kapitalismu na klimatických problémech. Ale Greta dělá, co umí.

Klima se mění. My to moc nevidíme, protože většinu tepla pobere moře. I tak třeba sucha minulých let byla znatelná. Existuje řada vědců, kteří dané věci rozumí a vyslovují velké obavy. A část levice, raději než aby kritizovala ropáky Trumpa, Bolsonara, bin Salmána a jim podobné, raději kritizuje někoho, kdo podle nich za klima bojuje špatně. Není to hloupé?

Zatímco pravice kritizuje své nepřátele z levice a ignoruje ty z pravice, kteří ji dehonestují, levice si najde jako fackovacího panáka místo pravice někoho, kdo s ní sdílí alespoň částečně své hodnoty. Naopak v ČR drží u vlády někoho, koho druhým dechem kritizuje za neřešení problémů v něčem tak klíčovém, jako je zdravotnictví, přičemž „hrozí krach i celým nemocnicím“.

Pak se divme, že se voličská podpora levice rozkládá, když nevíme, koho podporovat a koho kritizovat…