Konec roku v Kroměříži

Tak nám skončil rok 2018. Pro mě osobně rok mnohé změnil, děly se věci dobré i zlé. Mimo jiné jsem absolvoval tři úspěšné volby – byl jsem zvolen místopředsedou okresní organizace KSČM, zastupitelem města a znovuzvolen členem správní rady TJ SLAVIA Kroměříž. I když zejména volby do zastupitelstva měly hořkou příchuť – historicky nejhorší výsledek KSČM.

Silvestrovský večer jsem se politice věnovat moc nechtěl. Chtěl jsem si odpočinout, popít s přáteli, pobavit se. Stejně se mi politika jako taková nevyhla. Dotaz, kdo je odpovědný za veřejné osvětlení ve městě, byl poměrně banální (pokud někdo ještě nemá jasno – jde o Kroměřížské technické služby). Méně veselé už bylo vyprávění matky postižené dcery, která popisovala některé věci, které u nás pro takové lidi nefungují zcela dobře. Druhé neveselé vyprávění bylo od bezdomovce, který popisoval, jak mimo jiné kolotoč exekucí znemožňuje mnohým lidem v podobné situaci se zapojit do normálního života. Oběma jsem samozřejmě nabídl, ať se mi ozvou, že bychom pak např. ve spolupráci s poslankyní mohli napomoct řešení jejich situace např. nějakou interpelací. Což platí i pro kohokoliv dalšího, kdo by se dostal do nějakých obdobných potíží – v KSČM Vás určitě vyslechneme, a pokud to bude reálné a rozumné, pokusíme se Vám pomoct najít řešení.

Co mě však pobavilo, že zmiňovaná matka i bezdomovec mě považovali za zástupce pirátské strany. Oběma jsem tedy osvětlil svou politickou příslušnost a doplnil jsem, že piráti jsou na mě málo digitální. Teď jsem jen zvědav, zda to piráti, kteří zjevně mé stránky podrobně sledují, vezmou jako nadsázku nebo mě budou zase kritizovat, jak je „hejtíčkuji“.

Z čehož snad vyvodím to, co bych chtěl všem popřát do Nového roku – ať se nám všem daří co nejvíce pomáhat lidem s postižením, ať co nejvíce mizí bezdomovectví, a ať se takové problémy nedotýkají Vás osobně, a pokud ano, ať se rychle úspěšně vyřeší.

Samozřejmě po čase přidávám pro nefacebookaře přehled příspěvků z Facebooku.

Sportovní hala a peníze na sport

19. listopadu – Dlouho jsem nenapsal žádný příspěvek. Mělo to několik důvodů. To však neznamená, že jsem politicky nic nečinil.
1 – Řešil jsem některé otázky ohledně financování sportu v Kroměříži, aby se narovnalo financování TJ SLAVIA a jiných klubů, které mají dotaci zařazenu přímo do rozpočtu města a oproti TJ SLAVIA je město dotuje výrazně štědřeji. Zde se trošku kryjí mé funkce zastupitele a člena SR TJ. Podle mých informací to nyní vypadá dobře, na čemž má samozřejmě velkou zásluhu i Mgr. Zubíček, předseda TJ SLAVIA.
2 – Chtěl jsem se vyjádřit i k tvrzením dr. Janouškové (zastupitelka za „Nezávislé“) v Infonovinách. Jenže ty jsem znal dosud jen zprostředkovaně, protože mi domů Infonoviny nechodí. Dnes mi Janoušková Infonoviny předala a vysvětlila mi, proč k nám do paneláku nechodí (nemá se jak dostat ke schránkám).
Tedy Janoušková tvrdí, že rozšíření počtu místostarostů vede k větší transparentnosti vedení radnice. Dosti zvláštní tvrzení. Asi kdybychom udělali místostarosty ze všech radních, máme nejtransparentnější radnici na světě. Určitě.
Pak něco o tom, že je pokrytecké uvolňovat jiné funkce.než místostarosty. Jako částečně souhlas, raději uvolněný místostarosta než uvolněný předseda bůhvíčeho. I když nevím, co má proti uvolněným radním, je to standardní nástroj.
Nechci dělat historické exkurzy jako Janoušková s Číhalovou, ale k počtu místostarostů chci říct také pár věcí. Kolik to stojí, jsem už psal. Zásadní fakt je jeden – na konci minulého volebního období byli na radnici uvolněni starosta, 2 místostarostové a 1 předseda výboru, celkem 4 lidé. Nyní je uvolněno celkem 5 lidí. Tedy nechápu tvrzení Janouškové o třech zanikajících pracovních místech na radnici. Která sakra?
3 – Aby bylo jasno, s dr. Janouškovou jsem se potkal zrovna v kanceláři předsedy TJ SLAVIA. Janoušková se podle svých slov snažila vyvolat jednání s TJ ohledně plánované nové sportovní haly. Je zřejmě první z rady nebo z městského úřadu, kdo tak činí. Velkolepé plány mnohých na sportovní halu jsou totiž zřejmě připravovány s v podstatě žádnou kooperací s takto důležitým sportovním klubem. Za to bych chtěl paní Janouškové poděkovat.
4 – Svůj názor na vývoj Babišových kauz jsem dnes sdělil Ing. Pěnčíkové, která se zítra bude účastnit jednání vedení KSČM k podpoře či nepodpoře vlády. A až poté ho píši sem. Je sice fajn, že se KSČM i za podpory ANO a ČSSD povedlo prosadit nemocenskou ve všech dnech nemoci nebo další zvýšení minimální mzdy. Ale stejně jako žádný rozumný ředitel MŠ si nenechá jako zaměstnance pedofila, tak ani rozumný parlament by neměl nechat ve funkci premiéra podezřelého z hospodářské kriminality a z úklidu svědků.

Odstoupila tajemnice

20. listopadu – Člověka napadá jen jedna otázka: Co ji k tomu tak krátce po volbách vedlo?
https://www.mesto-kromeriz.cz/…/tajemnice-mestskeho-uradu-…/

USA se nepřestávají kamarádit se Saúdy

21. listopadu – Aneb jak USA podporují vrchol antidemokracie… https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/usa-podle-trumpa-budou-za-rijadem-stat-i-pres-vrazdu-novinar/r~244ed348ecf411e8a0680cc47ab5f122/

Více věřících – kvalitnější život?

22. listopadu – Média někdy zveřejňují dost pochybná data. Např. mapa kvality životy. Jedním z kritérií kvality života v mapě je počet věřících. Sorry jako 🙂 , ale více či méně věřících nedělá kvalitnější nebo méně kvalitní život. To by se v Rusku nebo v Nigérii žilo daleko lépe než v ČR nebo ve Francii. A mapa se očividně změnou váhy tohoto kritéria v části Valašska dosti mění… Objednali si snad mapu Petr Gazdík s Eliškou Olšákovou?
https://www.irozhlas.cz/…/mapa-kvality-zivota-median-prokop…

Tichá obměna v technických službách

22. listopadu – Není to tak dávno, co vydalo vedení města tiskovou zprávu, jak si rozdělilo kompetence…https://www.mesto-kromeriz.cz/…/vedeni-kromerizske-radnice…/
Zřejmě ovšem považovalo za pro lidi nezajímavé, že na stejném jednání udělalo změny i v technických službách… Tedy odvolalo Jiřího Kašíka (lidovci a ZVUK) jako jednatele a nahradilo ho pirátem Krejčířem. I jindy tak transparentní piráti, zveřejňující každé kafé, co kde dostali, se tím opomněli pochlubit na svém facebooku. Socana Šindlera nahradil socan Holík.
Do komentáře tedy dávám aktuální přehled vedení organizací vlastněných nebo založených městem (mimo příspěvkové organizace) – podle veřejného rejstříku a posledního usnesení rady.¨

Vodovody a kanalizace Kroměříž, a.s.

(Kroměříž vlastníkem části akcií)
Představenstvo:
Ing. LADISLAV LEJSAL, Počenice-Tetětice (předseda)
Mgr. JAROSLAV NĚMEC, Kroměříž (místopředseda)
PhDr. PAVEL MOTYČKA, Kroměříž
Ing. VĚRA SIGMUNDOVÁ, Chropyně
MAREK ŠINDLER, Kroměříž
Mgr. PAVEL HORÁK, Morkovice-Slížany
Mgr. TOMÁŠ OPATRNÝ, Kroměříž
Dozorčí rada:
MIROSLAV ŠTĚPÁNEK, Dřínov (předseda)
KAREL HOLÍK, Kroměříž (místopředseda)
MUDr. RICHARD KREML, Kroměříž
MUDr VOJTĚCH ŠKRABAL, Kroměříž
Bc. LIBOR KALOUSEK, Kroměříž
JAROMÍR KUNC, Zborovice

BIOPAS, spol. s r. o.

(účast Kroměříže 50 %)
Jednatelé:
Ing. ANTONÍN MUDROCH, Kroměříž
MAREK ŠINDLER, Kroměříž
Dozorčí rada:
Ing. PETR PAZDERA, Praha 5
Ing. JOSEF MAŠEK, Rokycany
JIŘÍ KAŠÍK, Kroměříž
Mgr. KAREL HOLÍK, Kroměříž

Kroměřížské technické služby, s. r. o.

(účast Kroměříže 100 %)
Jednatelé:
Mgr. PETR SEDLÁČEK, Kroměříž
MUDr. TOMÁŠ TŘASOŇ, Kroměříž
VRATISLAV KREJČÍŘ, Kroměříž
Dozorčí rada:
Ing. JAROSLAV ADAMÍK, Kroměříž (předseda)
Ing. RADIM HLAVÁČ, Kroměříž
Mgr. KAREL HOLÍK, Kroměříž

Kroměřížská rozvojová kancelář o.p.s.

(Kroměříž zakladatelem)
Ředitelka:
Ing. PAVLÍNA CVEKOVÁ, Kroměříž
Správní rada:
Mgr. PETR SEDLÁČEK, Kroměříž (předseda)
MAREK ŠINDLER, Kroměříž
Ing. SOŇA MERTOVÁ, Kroměříž
Dozorčí rada:
Mgr. PAVEL ZRNA, Zdounky (předseda)
LAMBERT HANZAL, Kroměříž
Mgr. JAROSLAV NĚMEC, Kroměříž

Pečovatelská služba Kroměříž z.ú.

(Kroměříž zakladatelem)
Ředitel:
Mgr. FRANTIŠEK LANČÍK, Kroměříž
Správní rada:
Mgr. JAROSLAV NĚMEC, 767 01 Kroměříž (předseda)
PETR HORKA, Tlumačov
MAREK ŠINDLER, Kroměříž
Dozorčí rada:
Mgr. VĚRA KOŠČOVÁ, Kroměříž (předsedkyně)
JUDr. EVA PÁLKOVÁ, Kroměříž
Ing. PETRA DOLEČKOVÁ, Kroměříž

Komentář Vratislava Křejčíře (Piráti)

Děkujeme panu Kostkovi za výbornou opoziční práci! Stále jsme transparentní. Ale musíme si teď a tady sami veřejně přiznat, že jsme mediálně pomalejší než naše opozice… Ke každé kritice se stavíme čelem a budeme na sobě pracovat – zrychlíme posun informací ven – např. pravidelným reportováním dění na radnici.
Tím, že kroměřížští Piráti vyjednali pozici jednatele v Kroměřížských technických službách nám umožní ovlivňovat oblast poskytování veřejných služeb na Kroměřížsku. Navíc máme zástupce i ve výborech města. Bereme to jako velkou výzvu a čeká nás hodně práce.
Sledujte nás (samozřejmě to platí i pro pana Kostku) na všech dostupných vlnách https://www.facebook.com/piratikromeriz/
Co se dozvíme my, budete vědět i vy! Držíme kurz!

Výročí hrdiny

26. listopadu – Dnes je výročí úmrtí velkého hrdiny a zachránce mnoha stovek dětských životů, komunisty Antonína Kaliny.
Člověk, který dělal to, co považoval za správné, a nikdy se nenechal uplatit, je velkým morálním vzorem, i pro dnešní dobu.
https://www.novinky.cz/zena/styl/355969-zachranil-tisic-zidovskych-deti-aneb-kalinuv-zazrak-za-ostnatymi-draty.html

Podklady pro zastupitelstvo

3. prosince – Když budete mít ve čtvrtek čas, klidně se na radnici zastavte:
https://www.mesto-kromeriz.cz/…/upresneny-navrh-programu-i…/
Můžete si přečíst i některé podklady:
http://verejne.mesto-kromeriz.cz/zmk-pro-obcany/

Ke konanému zastupitelstvu a programovému prohlášení rady

9. prosince – Končící týden, řekl bych velmi dynamický, přinesl poslední zastupitelstvo roku. Jeho hlavním bodem byl jistě rozpočet.
Spolu s některými dalšími opozičními zastupiteli jsem se shodl, že rozpočet je v porovnání s okolím poměrně málo investiční, což je asi hlavní důvod, proč jsem jej nepodpořil.
S rozpočtem byly nedílně spojeny veřejnoprávní smlouvy na dotace zahrnuté přímo do rozpočtu. Jako člen Správní rady TJ SLAVIA jsem za dotaci poděkoval a upozornil na svůj možný střet zájmu. Na to reagoval zelený Kreml, že se diví, že jsem spokojen. Vyjádřil jsem se, že vzhledem k okolnostem prozatím ano, ale za rok očekávám v důvodové zprávě jasné zdůvodnění objemu dotace pro jednotlivé žadatel (s Kremlem jsme si pak některé aspekty vyříkali osobně). Starosta Němec také tvrdil, že nepřesně vykazujeme členy, což jsem jasně odmítl (a i kdybychom to jím popsaným způsobem činili, těžko se můžeme obohacovat o něco, co nám nepatří).
Vůbec důvodové zprávy předložené zastupitelům byly poměrně slabé, z mnohých nebylo jasné, proč je navržené takové a ne opačné usnesení. U jednoduchých věcí to šlo snadno vysvětlit během zastupitelstva, u složitějších (např. právě rozpočet) to vedlo ke zdlouhavému vysvětlování.
Rada si lehce naběhla při schvalování pravidel pro fungování osadních výborů, kdy se ukázalo, že informování občanů je dosti nedomyšlené. Co se radě naopak relativně podařilo, byl dotační program. Přehledný a transparentní. Příjemné bylo rozhodnutí o udělení Ceny města Kroměříže Josefu Olišarovi.
Můj dotaz ohledně toho, kolik ČSSD zaplatila SZMK za reklamu na sportovištích, byl zodpovězen relativně šokujícím způsobem – nic, protože si od SZMK žádnou reklamu neobjednala (kromě propagační akce na Bajdě). ČSSD měla reklamu od firem, které mají reklamu od oddílů. Dost zajímavý způsob, jak být pokoutně propagován na reklamních plochách oddílů, které by měly být politicky neutrální.
V pátek pak koalice představila své programové prohlášení. Viz https://www.mesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/koalice-predstavuje-programove-prohlaseni-na-obdobi-2018-2022/ Zdá se, že menší koaliční strany vyměnili část programu za křesla místostarostů. Např. ČSSD a piráty hlásaný druhý most se do programového prohlášení nedostal a tak Karlu Holíkovi zřejmě opět nezbude než na konci volebního období konstatovat, že sliby plní, ale ten most zase ne, protože koaliční partner o tom nechtěl ani slyšet. Tedy nespojí-li se snad malí koaliční partneři s opozicí. Naopak se v prohlášení objevují projekty s pochybnou potřebností jako nová smuteční síň či parkovací dům…

Úspěchy komunistek z Kroměřížska

19. prosince – Tenhle měsíc (a vlastně i koncem minulého) se dělo dost věcí. Pokud se mám rekapitulovat ty zásadní politické, které tu ještě nebyly vysloveny, Zlínský kraj má novou poslankyni Marie Pěnčíková, moji politickou spolupracovnici. Protože Vladimír Koníček jako poslanec skončil a ona jako náhradnice získala mandát. K tomu se Kateřina Ambrožová Srncová, též moje politická spolupracovnice a ještě k tomu kolegyně z kabinetu, stala osmičkou na kandidátní listině KSČM – levice společně pro volby do Evropského parlamentu.
Oběma musím k úspěchu pogratulovat. Takže sledujte jejich práci, chvalte je a kritizujte je, a pokud Vás Katka zaujme, dejte jí svůj hlas. Je svérázná, ale umí udělat dobré věci pro lidi. 🙂
PS: Mě na kandidátce do Evropského parlamentu nehledejte. Byl jsem navržen, ale kandidaturu jsem nakonec odmítl. Nechtěl jsem do něčeho takového jít bez systematické propagace z jiných typů voleb. Tak jsem dal šanci jiným. Koneckonců. má práce je teď ve městě a jistě bude co dělat.

Jsou piráti stranou digitalizace a transparentnosti?

23. prosince – Pirátská strana prezentuje jako hlavní body svého programu transparentnost a digitallizaci, případně ještě v dřívějších dobách boj proti copyrightu.
Nicméně v Kroměříži to působí jako prázdné kydy. Na posledním zastupitelstvu proběhla debata o ustavení osadních výborů. Osadní výbory města měly být voleny přímo občany daných místních částí. Jenže již na daném zastupitelstvu se ukázalo, že o tom občané daných místních částí vědí velmi málo, mnohdy vůbec nic. Sledoval jsem tedy web města a tiskové zprávy, zda bude město o volbách do osadních výborů nějak informovat. A nic.
Jenže dnes se ke mně dostala informace, že některé osadní výbory jsou již zvoleny.
Takže toto je zřejmě transparentnost a digitalizace v pojetí kroměřížských pirátů. Volby bez jakékoliv informace na webu. Zřejmě si občané mají informace vycucat z prstu…

PS: Posléze jsem se dozvěděl, že některé osadní výbory informovaly občany nad rámec povinnosti např. i dopisem. Takovým osadním výborům pak patří určitě chvála.

Komentář Vratislava Krejčíře (Piráti)

Pane Kostka, Váš komentář je trochu zavádějící a uvádíte zde věci vytržené z kontextu a řekl bych, tak jak se Vám to hodí. Jsme jediní, kteří o své práci informují a dávají informace ven. Nečerpáte z nich jen vy, ač je podáváte zkresleně, ale také novináři a atd. Ale pojďme k věci. Jako zastupitel máte veškeré materiály k dispozici a ve směrnici, kterou jste schválil a měl ji dispozici (ano je to ta, u které ostatní zastupitelé kvitovali, že poprvé dostali něco v plném rozsahu, kde jsou zaznačené změny), je uvedeno: „Výzva občanům, kteří mají zájem v dané místní části pracovat v dalším volebním období, proběhne vyhlášením min. třikrát v místním rozhlase, případně zveřejněním na výlepových plochách v dané místní části. Současně budou občané informováni formou rozhlasu, případně zveřejněním na výlepových plochách v dané místní části o kandidátkách do jednotlivých osadních výborů a o místě a termínu konání veřejné schůze, jejímž programem bude volba počtu členů osadního výboru a jednotlivých členů osadního výboru.“. Shodli jsme se tedy, že tato informace nebude na webu města, ani ve zpravodaji. Nebylo to rozhodnutím jen zastupitelstva, ale v předchozích dnech to bylo diskutováno se zástupci osadních výborů (https://www.mesto-kromeriz.cz/…/vedeni-mesta…/), takže i celá směrnice byla diskutována s nimi. Myslím, že je to nastaveno správě, informovat občany Hradiska o volbách v Trávníku je asi blbost a zajímá je jen jejich místní část. Dále jsem psal na našem pirátském fb (Piráti Kroměříž), že mi pan Bocheza donesl zápis ze schůze a soupis nového osadního výboru, nevím jak mám být více transparentní, na web města se tato informace dává až po zvolení všech osadních výborů a také v dané směrnici je bod 3. „Předsedu výboru volí zastupitelstvo města z řad členů výboru. „, tudíž bod, kterým se schválí předseda je na programu dalších zastupitelstev. Dokonce jsme se shodli, že se zřídí „Komise pro komunikaci s osadními výbory“, aby práce a diskuze s okolními obcemi byla na lepší úrovni než dosud. Pokud se Vám zdá takové informování vašich voličů a lidí OK, pište to tak dál, budeme vždy uvádět věci na pravou míru. Pokud budou chtít lidé relevantní informace z první ruky, jistě si je najdou u nás Piráti Kroměříž.

Komentář Michala Kostky

Pane Krejčíři, o čem se hlasovalo na zastupitelstvu a co bylo schváleno, samozřejmě vím. Nicméně když tady někteří zřejmě pirátští příznivci mají plná ústa celé pravdy a uvádění věcí na pravou míru, tak bychom si celou pravdu měli říct.
Informace o tom, kdy budou volby do osadních výborů, zabere na webu pár kilobajtů (když hodně). Není to tedy pro web města žádná zátěž. Na jednu stranu máte pravdu, že volby v Trávníku nemusí drtivou většinu občanů města vůbec zajímat, protože v Trávníku žije malé procento obyvatel města. Nicméně předpokládám, že té drtivé většině občanů nebude rozhodně vadit, když něco takového uvidí na webu – prostě to přeskočí. Nebo jste čekal, že vás někdo z Hradiska dojde kritizovat, že jste dal pro něj nezajímavou informaci na web? Holt máme 21. století, dávat důležité informace na web je normální a uživatelé webu už si asi zvykli, že něco je občas potřeba přeskočit. Ale dobrá, možná je pro voliče pirátů lepší varianta čekat na hlášení rozhlasu nebo obíhat plakátovací plochy, to ať si posoudí oni sami.
Jaksi jste zapomněl zmínit také to, že několik zastupitelů přímo z místních částí přímo na zastupitelstvu sdělilo, že o konání voleb do osadních výborů nic neví. Několik zastupitelů zmiňovalo, že by měl být k informování využit web, já zmiňoval i tiskovou zprávu. Hlasovalo se i o návrhu bod úplně stáhnout. Samozřejmě, koalice měla většinu, prohlasovala si, co chtěla. I tak text, který tady kopírujete, nezakazuje informování na webu.
Chápu, že se snažíte vyvolat dojem, že vás jen populisticky kritizuji, ale sám dobře víte, že to není pravda. Že jsem třeba na posledním zastupitelstvu nehledal záminky k populistické kritice tam, kde je hledali někteří jiní, ale naopak jsem radě i poděkoval.
A jistě, samozřejmě na pirátských stránkách mohou někdy lidé najít informace z první ruky lépe než na mých stránkách. Protože piráti mají zastoupení v radě, takže se k nim rychleji dostanou některé informace než k nám, opozičním zastupitelům. Otázkou jen je, které informace jsou ty nejpodstatnější, že…