Volební lístek napsaný ručně

Zafod Bíblbrox prezidentem #všichni_hrozní

Přátelé, již jsem konstatoval, že prezidentská volba je pěkná hrůza. Nedávno mě jeden stranický kolega oslovil s myšlenkou společné akce. Tzn. nic nezměnil na mém názoru hodit neplatný hlas, ale ti, co hážou neplatný hlas, by jej měli vhodit do volební obálky něco shodného nebo podobného.

Již existuje aktivita, která vyzývá k vhození neplatného hlasu pro Zafoda Bíblbroxe. Je mi známo, kdo stojí za touto aktivitou a přes svou částečnou osobní nechuť ke spolupráci s těmito lidmi jsem si vědom skutečnosti, že jejich pohnutky ke vhození neplatného hlasu jsou podobné jako ty mé.

Proč zrovna Zafod Bíblbrox? Mě osobně přesvědčila pasáž z Wikipedie: „Zafod Bíblbrox je prezidentem Galaxie v knize Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. Zafod Bíblbrox je volnomyšlenkářský prezident zvolený hlavně z toho důvodu, že jeho šílené počiny na sebe strhují mnoho pozornosti prostých „občanů“ a tudíž odvádějí pozornost od skutečného dění v galaxii a galaktická rada se tudíž může věnovat své práci.

Filmovou verzi této knihy jsem kdysi viděl, ale postavu Bíblbroxe si moc nepamatuji, což mi nevadí. Jak moc se popis na Wikipedii hodí i na současného prezidenta – Zeman je prezident zvolený hlavně z důvodu, že jeho šílené a trapné počiny na sebe strhují mnoho pozornosti prostých občanů a tudíž odvádějí pozornost od skutečného dění v republice a naši mocní tak můžou nerušeně krást, ničit školství, zdravotnictví či ekonomiku a tvořit tak z republiky zaostalý skanzen. Amen.

Volba Zafoda Bíblbroxe je tak i satirickou kritikou dění v ČR. Pouze prezident, který bude upozorňovat na nízkou životní úroveň občanů ve srovnání se sousedními zeměmi, na nerostoucí mzdy, na stagnující školství a domrvené zdravotnictví, může mít pozitivní vliv. Naopak všech devět našich kandidáti na prezidenta strhávají pozornost na témata, která problémy obyčejných lidí neřeší.

Takže jak si teda vyrobit volební lístek:

  • papír formátu ideálně A5, případně o něco menší;
  • buď si vytiskněte verzi, kterou připravili původní autoři kampaně;

    Protestní volební lístek pro tisk

    Protestní volební lístek pro tisk – navržen původními autory kampaně

  • nebo si ručně napište verzi, kterou jsem připravil já (nebo aspoň obdobně), já tedy myslím i na lidi bez tiskárny;

    Volební lístek napsaný ručně

    Protestní volební lístek napsaný ručně – vytvořený mnou

  • lístek vyrobte ideálně oboustranný, ať Vaši volbu ve volební komisi nepřehlédnou;
  • pokud jste zmatkář, hlavně nevyrobte volební lístek pro Bíblbroxe z oficiálního volebního lístku; tím byste naší věci moc nepomohl.

Neplatné hlasy zřejmě nebudou mít velký vliv na výsledek voleb, ale dají vám dobrý pocit, že jste vyjádřili nesouhlas se stavem, kdy je demokracie deformována tím, že významná část politického spektra nenabízí pro své voliče rozumného kandidáta.